torstai 1. toukokuuta 2014

Mansikkapenkin muutostöitä ja taimien kasvatusta!

Tuntuu, että näin keväisin tapahtuu niin nopeasti. Pääsiäisenä käytin yhden pitkän päivän palstalla mansikkapenkin muokkaamiseen. Siirsin mansikat omiin riveihinsä, sillä entinen iso kahdentoista mansikan penkki oli ahdas.

Vanha mansikkapenkki ja laajennus tuloillaan.

Vihdoin valmiina ja muovitettuna, kaikki omissa riveissään.

Yllättävän iso työ oli tuossa. Muovina käytin auki leikattua jätesäkkiä niin kuin aiemmassa mansikkapenkissäkin.Istutin myös siemenperunat (21.4.), joita laitoin maahan 10 kappaletta. Peruna on palstanaapurilta saatua Carreraa, jonka pitäisi olla aikainen ja pohjoisiin oloihin sopiva tautivapaa lajike.

Lopputuloskuva n. viiden tunnin rehkimisen jälkeen.

Sää houkutti minut palstalle myös seuraavana päivänä. Aurinko porotti ja tuuli mukavasti, joten huhkiessa ei tullut liian kuuma. 

Pienellä palstalla puutarhajätteistä eroon pääseminen herättää keskustelua aina silloin tällöin erityisesti toisten palstalaisten kanssa. Hyötykasviyhdistykseltä on ohjeistettu, että kasvijätteet pitäisi kierrättää palstalla esim. mädättämällä eli sulkemalla jätteet jätesäkkiin, jossa mätäneminen alkaa, ja lopulta haudata jätteet palstalle. Kompostoiminen on kuulemma vaikeaa ja jätteet vain kuivuvat, jos ne heitetään kompostikehikkoon.

Ollaan kerätty jätteet jätesäkkeihin ja heitetty suljetut pussit kompostikehikkoon tekeytymään. Otin sitten urakakseni tyhjennellä niitä. Päälimmäisestä pussista löytyi syksynä laitettua perunanjätettä, jotka olivat mädäntyneet. Yökkistä vaan. Hautasin ne käytävälle kompostikehikon viereen. Seuraavat säkit tuottivatkin yllätyksen. 

Puutarhurin mustaa kultaa!

Niistä löytyi MULTAA! Säkit olivat suljettu, mutta jätteistä oli syntynyt pakkausvaiheessa reikä jos toinenkin. Käänsin yhden ison penkin ja heitin sekaan kompostituotteet. Sieltä voi sitten jakaa multaa muihinkin penkkeihin kunhan tulee istutusten ja kylvöjen aika.

Kerroin onnistuneesta prosessista tutulle agrologille, joka oli sitä mieltä, että ei tarvitse laittaa jätteitä säkkeihin, vaan kompostointi onnistuu, kun kerran pari kesässä heittää sekaan herätettä. Jos oikein muistan niin ämpärilliseen vettä kilo sokeria ja paketti hiivaa. Sillä pitäisi kompostin ruveta käymään. Ehkäpä kokeilen tänä kesänä, sillä olisi mukava päästä eroon tuosta jätesäkkirumbasta.

Kotosalla on puuhasteltu taimien kanssa. Kylvin keltaista paprikaa ja tomaattia ihan syötäviksi ostettujen kasvisten siemenistä. Muut siemenet ovat ostettuja. Jogurttipurkkeja on tullut kevään aikana kerättyä ja take away -sushirasiat ovat olleet oivia altakasteluun ja alustoiksi.

Kylvöt tehty:
Keltainen paprika 23.3.
Tomaatti  30.3.
Purjo 30.3, 25.4. (pb) ja 30.4. (pb)
Kesäkurpitsa 25.4. (pb) > siirretty 30.4.
Kurkku 25.4. (pb) > siirretty 30.4.
Keräsalaatti 25.4. (pb)
Kesämalvikki 25.4. (pb)
Hajuherne 25.4. (pb)
Asteri 25.4. (pb)
Isoköynnöskrassi 25.4. (pb)
Samettikukka 29.4.
Vesimeloni 29.4.
Keltainen vesimeloni 29.4. 

Suluissa oleva (pb) tarkoittaa kylvöä Pluggboxiin eli pienoiskasvihuoneeseen. Ihastelin kaupassa sellaista ja mieli teki heti ostaa moinen. Ennen hankintaa tein kuitenkin googlailuja kotosalla. Monessa paikassa Pluggboxia kehuttiinkin, joten menin ja hankin niitä kaksin kappalein. Kylvin molemmat boxit täyteen myöhään perjantai-iltana 25.4. Itäminen oli todella nopeaa! Sekoitin multaan hieman luomulannoitetta, onkohan se nopeuden syy vai onko vain pluggbox erinomainen minikasvihuone?

30.4. Kurkut ja kesäkurpitsat eivät enää mahdu kannen alle.


Vaikka purjot vasta pilkistivät näissä kuvissa niin itäminen on huomattavasti nopeampaa verrattuna jogurttipurkkeihin aiemmin kylvämiini. Ja tuo kurkun ja kesäkurpitsan kasvu on ollut päätä huimaavaa. Nyt olenkin siinä tilanteessa, että pitäisi saada taimille enemmän tilaa. Joten ylimääräiset jaoin pois netin kautta. Vielä kun ne haettaisiin pois.

Vielä loppuun kuvat taimista juuri nyt. Sisälämpötila noin +24-25 astetta ja ikkunat lounaaseen, joten valoa riittää. Oikein kuumina päivinä lasken sälekaihtimet alas ja säädän niillä valon määrää. Ennen kuin lehdet tulevat talon edustalla oleviin puihin on auringon valo aika suoraa ja paahtavaa.

Ylimpänä tomaatit, keskellä paprikat ja alhaalla
purjot. Ympärillä kaikki muut ja pluggboxit eivät edes
mahtuneet kuvaan.
Kukat. Reippaimpina puskevat kesämalvikit.

Kesäkurpitsat
Toivottavasti tämä taimien kasvattelu tuottaa tulosta ja hyviä, kestäviä taimia palstalle. Parvekettahan asunnossa ei ole, joten kai taimia pitäisi pihalla ulkoiluttaa pariin otteeseen ennen istutusta. 

2 kommenttia:

  1. Hei. Tosi pätevät ohjeet sinulla. Blogeissa kiertää haaste, jonka jaan nyt eteenpäin, käy vilkaisemassa blogistani http://julkulanniemi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos. En tosiaan ole mikään kovin kokenut viljelijä ja kerroin vain omista kokemuksistani. :)

    VastaaPoista