maanantai 28. toukokuuta 2012

Entten tentten..

Hyötykasviyhdistyksen taimimyyjäisissä tuli käytyä viime torstaina. Mukaan nappasin kaksi anisiisoa, kaksi pientä steviaa, salvian ja laventelin. Ja parkkisakon, sillä lähitienoot olivat tupaten täynnä autoja. Arvokkaat yrtit siis.

Ahne ja hätäinen ei ollut miettinyt alunperin yrttipenkkiin
ollenkaan tilaa myöhemmille yrttikeksinnöille. Sinne siis vaan
aiemmin kylvettyjen sekaan.

Viikonlopun ilahduttava yllätys oli pienet sirkkalehdet, joita useammasta penkistä jo erottaa. Vaan ei aloittelija uskalla mennä kitkemään, ettei kompostiin päädy punajuuret ja kaalit.

Punajuuripenkistä löytyi tälläisiä.

Sirkkalehdet vaikuttaisivat lupaavasti lehtikaalilta.

Tälle viikolle on luvattu kylmempiä öitä. Miten ihmeessä pidän nuo pienoiset hengissä? Elinalta oli taimia paleltunut parvekkeelta. Auttaako tupla tai tripla harsot? Entä kanssaviljelijät, onko letkurullan hankkiminen huijaamista? Kuuluuko se vesi kantaa kastelukannuin?

2 kommenttia:

 1. Ilman muuta vesi kuuluu kantaa kastelukannuin!
  ;-D No, ei sentään, jos on muuhunkin mahdollisuus.

  Hallantorjuntavinkkejä:

  Tupla ja triplaharson yleensä pitää hallan poissa. Lisäksi arimmille taimille voi kietaista sanomalehdestä tötterön suojaksi ja sitten harsot päälle. Tötteröiden ikävä puoli on tietysti se, että ne pitäisi aamupäivällä myös poistaa, ettei taimi jää pimeään pitkäksi aikaa.

  Toinen vaihtoehto on muovipullo, eli pullosta korkki ja pohja pois ja taimi saa siitä mukavan minikasvihuoneen ympärilleen. Valokin pääsee läpi ja ilma kulkee pullonsuusta. Ja jos ilma on viileä ja sää pilvinen ja sateinen, ei pulloja tarvitse poistaa ennen kuin siinä vaiheessa kun taimella tila loppuu, koska ei ole vaaraa siitä, että paahde läkähdyttäisi kasvit.

  Pullojen huono puoli on taas se, että suuremmat taimet eivät niihin mahdu. Tällöin voi hyödyntää esim. 5 litran vesitonkkia, ainakin suuremmissa marketeissa näitä myydään. Tonkasta taas pohja ja korkki pois ja mahtuu isompikin taimi. Nämä kuvut tietysti kerätään talteen ja käytetään seuraavan vuonna uudestaan. :-)

  Ja tietysti läpinäkyvästä paksusta muovista voi tehdä jonkinlaisen taimitunnelin. Rautakaupoissa tätä myydään rullissa ihan rakennusmuovin nimellä. Tietysti mikä tahansa muukin kirkas muovi käy, kunhan se on riittävän tukevaa!

  VastaaPoista
 2. Tuo pullosta tehty "minikasvihuone" onkin ollut jo viikon kokeilussa ja ainakin pullon alla ollut stevia on terhakamman näköinen kuin pelkän tuplaharson alla ollut. Naapurilta oli paleltuneet monet taimet, eli kylmää on kyllä ollut.

  Letkua ei ainakaan vielä ole hankittu. Jos kesä on oikein kuiva niin sitten varmasti alkaa houkuttaa letkunosto..

  VastaaPoista